Onderwijs

Onderwijs, digitale geletterdheid

In samenwerking met Lukida heeft Open Youri een lesmethode digitale geletterdheid ontwikkeld voor leerlingen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar. Vakdocenten leren kinderen op een leuke en praktijkgerichte manier hoe je digitale technologie kunt laten werken voor jou en je digitale vaardigheden kunt ontwikkelen.

Leerlingen duiken de wereld in van data, algoritmen, kunstmatige intelligentie, de voetafdruk van online gedrag, privacy, veiligheid en andere belangrijke thema’s en ontwikkelingen. Door praktisch onderzoek en kritische reflectie worden zij op een dieper niveau bewust gemaakt van de rol en betekenis van digitale technologie in het dagelijks leven en hoe je hiermee om kunt gaan.

Het programma

Het programma omvat niet alleen theoretische kennis, maar ook creatieve oefeningen en casestudies die leerlingen laten ervaren wat de impact van bepaalde keuzes voor jezelf, maar ook voor anderen heeft. Interactieve en participatieve leermethoden, zoals groepsdiscussies en rollenspellen, worden toegepast om de betrokkenheid, het begrip en de weerbaarheid van leerlingen te vergroten.

Onderdeel van het lesprogramma is dat leerlingen zelf een thema kiezen en uitwerken door het inzichtelijk te maken voor een jongere leeftijdsgroep op hun eigen basisschool. De leerlingen maken video’s, illustraties, comics, infographics, spelletjes en ander creatief lesmateriaal waar de jongere groepen weer van kunnen leren. Ook maken zij een website waar de ontwikkelde materialen gearchiveerd worden en toegankelijk blijven.

De vakdocenten van Lukida werken vanuit hun eigen achtergrond aan digitale geletterdheid en digitale vaardigheden van de leerlingen en vanaf 1 september zal ook chatbot Youri vakdocenten en leerlingen hierin gaan assisteren.

Geen losse lessen, maar een doordacht systeem dat kinderen tussen 10 en 13 digitaal geletterd maakt.

Van overzicht naar inzicht

N

De 24 lessen worden verzorgt door vakexperts

N

Leerlingen zetten de kennis om naar een website, met als doel, hun ouders te informeren over de kansen en bedreigingen van digitaal.

N

Leerling zijn digitaal vaardig om aan te sluiten op het voortgezet onderwijs.

Een school kan ervoor kiezen om het project in te plannen als onderdeel van een projectweek of als wekelijkse lessen. De voorwaarde hiervoor is dat er twee lesuren achter elkaar worden ingeroosterd.

Wij werken met duidelijke leerdoelen, lesdoelen, een online werkomgeving en houden ons aan de aanbodsdoelen van het SLO

Wij staan klaar om bij u op school, schoolbestuur, onderwijsorganisatie of bibliotheek langs te komen om de mogelijkheden te bespreken of een presentatie te geven over Project Alpha Youri.

Contact

Kerkstraat 310
1017 HC Amsterdam
info@openyouri.nl
06-24577572

Open Youri

Youri

Opvoeden

Onderwijs

Over ons

Blog

Privacybeleid

Netwerk partners

Samenwerking Lukida

© Open Youri 2024

Scroll naar boven